10 december 2011

Efter 23 timmar fick vi ström igen

Då har vi haft ännu ett långt strömavbrott då... Vinterns första långa strömavbrott. På grund av en klass 2-snöstorm.

Kvart över fyra på fredagseftermiddagen försvann strömmen och kom inte tillbaka förrän tio över tre på lördagseftermiddagen. Hela 23 timmar utan ström, inget större problem med matvaror den här årstiden. Satte ut alla känsliga kylvaror i kylbagen på altanen. Desto värre var det med värmen.

Vi hade inte direkt varmt inne, och vi har vattenburet system med cirkulationspump. Följden blev att vi fick småelda, och ändå sjöd det i pannan. Varmt som katten uppe och iskallt nere, eldade värmeljus och stearinljus så vi skulle få någon värme nere också, öppnade ugnsluckan och stängde köksdörren.

Fast trasmattan jag har lagt mot tröskeln till ytterdörren har gjort 3 grader i hallen också. Förut har jag inte lyckats fått upp det till mer än 18 grader där, även om jag inte varit ute och kutat. Efter trasmattans ditläggande tog det bara lite drygt en timme sedan var det 21 grader, motför 22 i resten av huset.

Lagade mat på ett excentriskt primuskök som fattade eld inte mindre än sju gånger på en kaffekokning. Nu har jag krävt renovering av det, samt att det i princip uteslutande används på vedspisen där det inte finns så mycket brännbart i närheten. Det är ju betydligt svårare att tutta eld på en tegelmur, kakel och en vedspis med gjutjärnsplatta ovanpå än en köksbänk i fanér, en lampslöja, en blomma och gardiner.

Har bara dimpt ner drygt 40 cm snö på ett knappt dygn så jag satt hela fredagen och väntade på strömavbrott, fyllde två hinkar med toavatten och bytte ut vattnet i några av våra reservdunkar. Letade fram våtservetter och tändstickor, hittade åt ljus och ljusstakar.

Sydde även på bebislapptäcket igår innan vi blev utan el, nu fattas det bara en jävla massa nålande och en söm sedan är det helt klart. Fast det är så fint så jag vill nog inte ge bort det... :(

Har ägnat eftermiddagen åt att få tag i Svevia och höra om vi ska vara insnöade länge till, och när jag ringde strax efter fyra så hade de ringt ut entreprenören. Nu är klockan efter sex och vi har fortfarande inte sett till någon plogbil, man får då inte ha bråttom att komma av gården. Det skulle ju kunna gälla exempelvis en akut sjukdom!

Fick även se att hemtjänsten kom och gick till granntanten i morse, det hade ramlat ett träd över vägen så de kom inte fram och fick gå en kilometer ner till tanten och en kilometer tillbaka. Den stackars tanten har dessutom elvärme och har legat nedbäddad hela dagen för att hålla värmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar